top of page

Sager gennem tiderne

Her kan du læse om de sager som Bevaringsforeningen har gennemført med tiden

 

Klik på link nedenfor for at læse om sagen eller benyt undermenuerne.

 

 

Byplan nr. 17 - Foreningens første sag

 

Højsager Mølle

 

Zachariae Kapel

 

Rosingsminde

 

Slotsgade

 

Kongebroen

 

Christian den IX's Statue

 

Bevaringsforeningens udgivelser og større arrangementer gennem tiden

 

I foreningens 50-årige virke, har man beskæftiget sig med så forskelligartede opgaver, som: Sikring af Højsager Mølle for eftertiden, skaffet mere end en ½ million kr. til renovering af Zacharias Kapel på Asminderød Kirkegård. Endvidere plantet Bornholmsk Røn som vejtræer på Præstevej.

En større udrykning blev sat i værk for at redde Rosings Minde, Helsingørsvej, fra nedrivning i absolut sidste øjeblik. Det Lykkedes.

Et helt andet og mere opbyggeligt projekt, var ombygningen af Slotsgade frara en neonbelyst provinsbrutalitet, til den pragtallè, der oprindeligt var planlagt, som opkørsel til Fredensborg Slot. Bevaringsforeningen fik rejst midlerne, 9,6 mill. Kr., og gennemført anlægget, som en sølvbryllupsgave til regentparret.

En bro holder ikke evigt. Heller ikke en Kongebro. Den 3. Bro på stedet var skruet helt ned af isen i 1967, og stod ikke til at redde. Men erindringen om en bro for enden af Slotsparkens Eremitageallè levede videre, så Foreningen satte sig i spidsen for en indsamling af 6½ mill. Kr. til opførelsen af en ny bro, som en gave til Prins Henrik i anledning af Prinsens 60-års dag.

Bevaringsforeningen har forestået utallige bogudgivelser og arrangementer i de 50 år Foreningen har virket, først i Asminderød-Grønholt Kommune, og nu i den nye storkommune: Fredensborg Kommune.

I det daglige virke får bestyrelsen mange henvendelser fra medlemmerne om alt vedrørende opretholdelse af  bevaringsværdierne i de gamle ejendomme, der er så kendetegnende for vores landsbyer og  bymæssige miljøer. Er du selv ejer eller bruger af en bevaringsværdig ejendom, eller er du interesseret i tidligere tiders byggeskik, er medlemskab en oplagt mulighed for at komme i kontakt med ligesindede, deltage i arrangementer og udflugter.  

I den hedengangne Fredensborg-Humlebæk Kommune udarbejdede man et såkaldt Kommuneatlas over de fredede og bevaringsværdige huse, og oprettede et bygningsbevaringsudvalg, stærkt tilskyndet af Foreningen. Nu arbejder Bevaringsforeningen hårdt på, at kommunale løfter om noget tilsvarende for Fredensborg Kommune vil blive opfyldt. Selv barsler Foreningen snart med et opslagsværk til den rette renovering og pleje af gamle bygningsdele og overflader. Ved et medlemskab støtter du disse bestræbelser i vores lokalsamfund.

bottom of page